Als een medewerker niet goed in z’n vel zit, niet goed functioneert op het werk en slecht communiceert, heeft dit een negatieve invloed op iedereen om hen heen. Steeds meer bedrijven nemen zichtbaar verantwoordelijkheid voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Ze organiseren bijvoorbeeld workshops om beter met stress om te gaan of bieden regelmatige gezondheidscontroles aan. Helen van Empel, psycholoog, docent en toezichthouder, is de oprichter van Yet. Yet is een nieuw platform op het gebied van bedrijfsgezondheid met een duidelijke missie: bijdragen aan een wereld waarin het gewoon is om actief aan je mentale welzijn te werken. Voor bedrijven biedt Yet’s Single Session Therapy (SST) methode werknemers de kans om inzicht te krijgen en een positief pad naar groei en ontwikkeling te vinden in één verhelderende sessie. We spraken met Helen van Empel, de oprichter en hoofdsponsor van de Yet Zuidas Run van dit jaar.
Met al je professionele activiteiten heb je veel ballen hoog te houden. Hoe ervaar je dat?
“Als psycholoog, docent, auteur en directeur van Yet, beweeg ik voortdurend tussen deze verschillende rollen. Dat klinkt misschien uitdagend, maar ik houd van afwisseling en ik geloof dat de ervaring op die verschillende gebieden juist helpen om die rollen goed in te vullen. Het helpt me ook beter te begrijpen hoe stress ons beïnvloedt. Stress is niet de vijand. Het is een waarschuwingssignaal. Onze opvatting over stress bepaalt hoe het ons beïnvloedt. Met de juiste mindset kan stress zelfs een positieve kracht zijn. Mentaal welzijn is voor mij niet zozeer een persoonlijke missie als wel een professionele roeping. Ik vind het heel belangrijk om mentale problemen aan te pakken en daarom werk ik hard aan effectieve oplossingen met een team van zorgvuldig geselecteerde coaches en psychologen.”
Wat is jouw persoonlijke motivatie om mentaal welzijn te bevorderen?
“Onze mindset, ons welzijn, hoe we ons voelen en hoe we ons verhouden tot andere mensen wordt in grote mate bepaald door ons algemene wereldbeeld. En als we onze eigen problemen negeren heeft dat ook negatieve invloed op anderen. Daar kunnen we wat aan doen door er meer over te praten en sneller hulp te bieden. Problemen ontstaan meestal geleidelijk, het is een samenloop van omstandigheden, op alle levensgebieden. Een burn-out krijg je bijvoorbeeld niet van alleen te hard werken, er spelen altijd andere factoren. Als je vroeger bijstuurt kan voorkomen worden dat er een sneeuwbaleffect ontstaat waar alles steeds moeilijker wordt en je uit balans raakt.”
Kun je ons meer vertellen over Yet, het online platform met verschillende experts in mentaal welzijn?
“Yet is ontstaan uit de behoefte om directe ondersteuning te bieden wanneer en waar nodig. We gebruiken de gevalideerde Single Session Therapie (SST) methode, gericht op de huidige situatie en het versterken van eigen oplossingen. De kracht zit hem niet alleen in de methode maar vooral in de kwaliteit van onze professionals. Psychologen, work-life coaches, leiderschap coaches, loopbaancoaches, vertrouwenspersonen en life counselors. Ieder z’n eigen expertise, allemaal volgens de SST-methode. Zo kunnen we gerichte hulp bieden voor elke uitdaging. Organisaties kunnen een abonnement nemen bij Yet om hun mensen directe toegang te geven onze experts. Medewerkers kunnen binnen 48 uur een vertrouwelijk gesprek van een uur plannen.
Bij Yet geloven we dat het normaal is om af en toe vast te lopen. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Als je snel hulp kunt inschakelen kun je snel bijsturen. Uit balans raken heeft altijd te maken met de omstandigheden. Wij helpen mensen bijvoorbeeld om een lastig gesprek met een leidinggevende of collega aan te gaan en zo iets aan de situatie te doen. Dat los je niet op met yoga of een hangmat. Problemen zijn persoonlijk, oplossingen ook.”
Wat heeft Yet ertoe geleid om de hoofdsponsor te worden van de Yet Zuidas Run van dit jaar?
“Het sponsoren van de Yet Zuidas Run 2024 was een logische keuze voor ons. Bewegen is geweldig voor de mentale gezondheid, vooral in groepsverband. Het versterkt sociale banden, en dat is het belangrijkste van alles. De juiste balans vinden gaat niet alleen over weten wanneer je je laptop moet uitzetten, maar ook over plezier en gedeelde ervaringen. Zoals samen trainen voor de Yet Zuidas Run en daarna samen naar de afterparty gaan.”
Welk advies zou je geven aan mensen die geïnspireerd zijn door jouw inspanningen en mentaal welzijn willen bevorderen?
“Werkgevers kunnen contact met ons opnemen om de Single Session Therapy aan te bieden aan medewerkers. Mentaal welzijn zou iets moeten zijn waarover men kan praten en toegang toe heeft op het werk. Subtiele waarschuwingssignalen, zoals overmatig piekeren of gedragsveranderingen, kunnen veel vertellen. Zorg voor elkaar en je team en overweeg om hulp te zoeken bij Yet. En; we kunnen allemaal een positief verschil maken in het leven van iemand anders, op grote of kleine manieren, op elk moment.“