1. Psycholoog

De psycholoog

Obstakels, uitdagingen of niet lekker in je vel? Deze expert luistert, vraagt goed door en helpt je vooruit met het juiste advies.

65%

van de werknemers geeft aan dat ze moeite hebben om werk en privé in balans te houden.

Bron: TNO, 2020

46%

van de werknemers ervaart hoge taakeisen op het werk, wat kan bijdragen aan werkstress.

Bron: Arbobalans, 2020

43%

van de werknemers geeft aan regelmatig te piekeren over werk buiten werktijd.

Bron: TNO, 2020

Inzicht, vertrouwen, opluchting

Zit je ergens mee en wil je graag sparren met een ervaren psycholoog om grip op de situatie te krijgen en zelf weer verder te kunnen?

Of je nu vastloopt in je werk, worstelt met stress, problemen hebt met een collega of gewoon wat extra hulp nodig hebt om je ambities waar te maken, één goed gesprek kan je helpen. Met meer inzicht, een ander perspectief, een idee voor de volgende stap en meer vertrouwen in eigen kunnen.

Concrete vraag of onbestemde klachten

Dat kan een concrete vraag of situatie zijn, zoals een conflict thuis of op werk, of een belangrijke beslissing waar je over wilt sparren. Het kon ook nog onduidelijk zijn, zoals een gebrek aan energie, uitstelgedrag, doelloosheid of twijfel. Of emoties zoals angst, somberheid, schuld, schaamte of boosheid. Met onze ervaring en training ontrafelen we snel wat er speelt, kunnen de diepte in gaan als nodig en zorgen dat de focus blijft op wat je nu concreet kunt doen om verder te gaan.

Voorkom escalatie, versterk veerkracht

De focus van SST ligt op wat er op dit moment speelt en wat je hebt en nodig hebt om na de sessie zelfstandig verder te kunnen gaan. Dit kan helpen bij het voorkomen van escalatie van problemen, terwijl het de autonomie en veerkracht versterkt. Het idee is niet om alle problemen in één sessie op te lossen, maar om je op weg te helpen.

De sessie is voor jou, om te verhelderen wat speelt en je op weg te helpen naar een oplossing. Dat kan meer op het persoonlijke vlak of op het professionele vlak liggen; beiden hebben invloed op welzijn en functioneren. Hoe eerder je bijstuurt, hoe beter. Hieronder stelt één van onze psychologen, Ilonka Hanneman, zich voor.

Ilonka Hanneman

Psycholoog, Leiderschapscoach

‘Ik vind het altijd weer geweldig om te zien wat je in één gesprek kan doen.”

Als geboren Rotterdammer ben ik helder en direct, met een goede dosis empathie. ‘Ik wijs mensen graag op hun eigen invloed in een situatie, zodat ze niet langer het idee hebben dat alles hen alleen maar overkomt.’

‘Na mijn studie Klinische Psychologie belandde ik in het bedrijfsleven als trainer en coach. Hartstikke leuk, maar na verloop van tijd begon ik het behandelen van mensen te missen. Nu doe ik het allebei: een perfecte combinatie. Ik heb inmiddels zo’n twintig jaar klinische ervaring, opgedaan in verschillende hoeken.

Mensen kunnen bij ons terecht als ze veel piekeren, als ze vastlopen in hun werk, als ze bepaald gedrag willen veranderen of als ze bijvoorbeeld tegen problemen aanlopen met het ouderschap of mantelzorg.

Zelf ben ik moeder van vier zoons – daar kijken mensen nog wel eens van op, maar ik geniet er met volle teugen van. In combinatie met mijn werk leid ik een druk leven, maar ik ga regelmatig wandelen met mijn witte herder Saartje. Ik geniet enorm van de natuur, daar vind ik mijn rust.’

Combinatie van directheid en empathie

Ik ben helder en to-the-point. Als ik iemand spreek, heb ik doorgaans vrij snel door wat een persoon nodig heeft. Soms hebben mensen het idee dat alles hen overkomt dat ze zelf nauwelijks regie over hun leven hebben. Ik probeer ze dan te wijzen op hun eigen gedrag en de zaken waar ze wél invloed op hebben. Dat is niet altijd leuk om te horen, maar ik doe het altijd met respect. Ik hoor vaak van cliënten dat ze die combinatie van directheid en empathie prettig vinden.

Als het kwartje valt…

Ik vergelijk mijn werk wel eens met een rolletje plakband waarvan iemand het begin maar niet kan vinden. Dat kan erg frustrerend zijn. Als professional zie ik het als mijn taak om te zeggen: draait dat rolletje eens om, probeer die andere kant eens, kijk eens wat er dan gebeurt.’

‘Ik vind het altijd weer geweldig om te zien wat je in één gesprek kan doen. Als Ik zie dat het kwartje bij iemand valt. Dat iemand doorheeft: dít ben ik aan het doen, dáárom loop het steeds mis. En vervolgens in staat is om er iets aan te doen. Dat iemand doorziet: nú ben ik weer aan het piekeren, en dat gaan we mooi niet doen.’

Wil jij ook vooruit geholpen worden met een vraagstuk, of dat nu concreet of nog onbestemd is? Je kunt snel bij ons terecht.

Plan een gesprekPlan een gesprek