1. Experts
  2. /Leiderschapscoach

Leiderschapscoach

Wil je jezelf scherp houden en blijven ontwikkelen als leidinggevende? Gebruik deze ervaren sparringpartner voor concrete vragen en periodieke reflectie.

65%

van de werknemers geeft aan dat ze moeite hebben om werk en privé in balans te houden.

Bron: TNO, 2020

46%

van de werknemers ervaart hoge taakeisen op het werk, wat kan bijdragen aan werkstress.

Bron: Arbobalans, 2020

43%

van de werknemers geeft aan regelmatig te piekeren over werk buiten werktijd.

Bron: TNO, 2020

Hoe houd jij jezelf scherp?

Als leidinggevende ben je zakelijk verantwoordelijk en het eerste aanspreekpunt voor mensen om je heen. Je hebt te maken met complexe vraagstukken die betrekking kunnen hebben op jouw rol, je persoon of de context. Maar hoe hou jij jezelf scherp? Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen? Bij Yet begrijpen we de uitdagingen waarmee je te maken hebt. Onze leiderschap coaches staan klaar om je te ondersteunen en vooruit te helpen met wat nú speelt.

Positionering, visie, persoonlijke en zakelijke issues

Dat kan een concrete vraag zijn, zoals hoe om te gaan met een conflict, dreigend verzuim of een reorganisatie. Het kunnen persoonlijke issues zijn die je uit balans brengen en je reacties en beoordelingsvermogen beïnvloeden. Het kunnen vragen zijn waarover je wilt sparren zoals “Hoe kan ik mijn invloed vergroten bij belangrijke stakeholders?” of “Hoe positioneer ik mijzelf?” of “Hoe formuleer ik een heldere visie en stel ik prioriteiten?”

Reflectie en actie

Het kan ook een periodiek reflectiemoment zijn, waar je in de dagelijkse drukte anders niet aan toe komt. Door je gedachten te ordenen en vanuit verschillende perspectieven naar de situatie te kijken, kom je tot verfrissende ideeën en nieuwe invalshoeken. Of je nu tegen organisatorische uitdagingen aanloopt of persoonlijke vraagstukken wilt ontrafelen, wij bieden de begeleiding die je nodig hebt.

Onze coaches bieden je de kans om je rol als leider te evalueren, je communicatiestijl te verbeteren, handvatten te krijgen voor teamontwikkeling en om te gaan met lastige situaties of een ander actueel vraagstuk. Met de Single Session Methode helpen we je in één intensieve sessie tot de kern van je vraag te komen en een heldere, doelgerichte stap vooruit te zetten.

Hieronder stelt één van onze leiderschapscoaches, Maud van Aalderen, zich voor.

 

Maud van Aalderen

Leiderschapscoach, Psycholoog

Leidinggeven is complex, zeker in een snel veranderende omgeving.

Dit vraagt veel van leiders; complexe situaties vragen om stijlflexibiliteit, veerkracht en adaptief vermogen. Leidinggevenden kloppen bijvoorbeeld aan bij Yet voor zelfreflectie en hulp bij hun eigen positionering. Ook samenwerken in een MT of directie met stevige persoonlijkheden kan uitdagend zijn. In een sessie maak je het vraagstuk inzichtelijk. De coach helpt je te pinpointen waar het precies misgaat. Is het bijvoorbeeld je eigen onzekerheid of perfectionisme? Of ben je net begonnen en moet je nog wat meer kennis opdoen? Zeker als je nieuw bent, kun je veel houvast vinden in de inhoud. Het doel is om het probleem duidelijk te maken, eventuele patronen bloot te leggen en te bepalen waar je kunt beginnen.

Overzie je het speelveld nog?

Verminderd werkplezier is een signaal dat je serieus moet nemen. Waar merk je het aan? Energieverlies, tegen dingen opzien, en een beetje cynisme. Wanneer je minder plezier hebt in je werk, denk je sneller in problemen dan in kansen of mogelijkheden. Alles lijkt zich op te stapelen; een reorganisatie, veel weerstand in je team, vacatures. Door druk kun je minder goed over oplossingen nadenken, wat je creativiteit beperkt. Je hebt gewoon minder ruimte in je hoofd. Je kunt niet meer boven de problemen uitstijgen, je raakt het overzicht kwijt.

Dat overzicht heb je juist nodig als leidinggevende. Verbanden zien, het speelveld overzien en weten wie de belangrijke stakeholders zijn. Als dit niet meer lukt ga je minder contact leggen, minder tijd nemen voor gesprekken en samen naar oplossingen zoeken.

Je gaat steeds meer in je eentje doen, wat tot een neerwaartse spiraal kan leiden.

Je trekt meer werk naar je toe, hebt minder sociale steun en een beperkter perspectief omdat je minder input van anderen krijgt.
Daarnaast heb je ook minder empathie voor anderen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat leidinggevenden onder stress minder empathie tonen. Ze zijn te druk om stil te staan bij wat anderen nodig hebben. Terwijl goede samenwerking belangrijk is om dingen voor elkaar te krijgen en plezier in je werk te hebben. Daarom is het cruciaal om tijd te nemen voor zelfreflectie. Zo kun je het speelveld blijven overzien en effectief blijven in je rol als leidinggevende.

Zelfreflectie is echt een voorwaarde voor ontwikkeling.

De bottom line is dat als je in je eentje bent, je een beperkt perspectief hebt. Je kunt niet alles alleen. Zelfreflectie is belangrijk en het is makkelijker met iemand anders. Een coach kan je daarbij helpen, met kennis en ervaring, en ook door de onafhankelijke positie. Als leider en manager sta je vaak alleen, tussen druk en eisen aan de ene kant, verantwoordelijkheid voor je mensen aan de andere kant. Je zult het niet altijd 100% procent eens zijn met het beleid waar je, in het belang van de organisatie, wel voor wilt gaan staan. Hoe ga je daarmee om? Wat zijn je waarden en grenzen? Dat zijn vragen die je intern meestal niet kunt bespreken.

En hoe hoger je in de top komt, hoe minder feedback je krijgt. Dus dat moet je organiseren. Een coach die geen eigen belang heeft in de situatie kan je een eerlijke spiegel voorhouden.

Het is lastig tijd te nemen om stil te staan bij wat er speelt als je veel druk ervaart en denkt dat je nergens tijd voor hebt. Het overzicht terugkrijgen kan het verschil maken. Juist als je denkt dat je het er niet bij kan hebben, als het moeilijk is, heb je de kans om te groeien en te leren. Een gesprek kan juist dan veel impact hebben.

Wil jij ook de impact van één gesprek ervaren? Gun jezelf en je mensen dat uur. 

Plan een gesprekPlan een gesprek